Rapportera in vattenavläsning

Här lämnar du in din vattenavläsning.

De flesta hushåll har en vattenmätare installerad. Mätningen av vattnet ger underlag till fakturans rörliga del.

Inrapporteringsmetoder

Du kan rapportera in mätarställningen på olika sätt. I brevet vi skickar dig finns den servicekod som du ska använda om du vill skicka in avläsningen digitalt. Du kan också skicka in din vattenavläsning med post.

Via webben

- i brevet finner du servicekoden som du tillsammans med ditt personnummer eller organisationsnummer använder för att rapportera in avläsningen direkt på webben. Klicka här så går du in till självavläsningen på webben.


Via förtryckt kort

- längst ner på brevet som du får i brevlådan finns ett kort som du fyller i och skickar in med posten. Portot är betalt.

Varför ska du läsa av vattenmätaren

En gång per år vill vi att du läser av vattenmätaren och vi skickar därför ut ett avläsningskort till dig. Det gör vi för att du ska betala för din faktiska årsförbrukning. Det kan innebära antingen en högre eller lägre avgift på följande räkning. Tidigare debiteringar under året har gjorts efter en beräknad årsförbrukning, som bygger på föregående års faktiska förbrukning.

Hur läser jag av vattenmätaren

Mätaren har två nummer ett på insidan av locket och ett på mässingsringen. Det är det nummer som identifierar i vilken fastighet mätaren är installerad, fabrikationstyp och vilket flöde (storlek) mätaren kan ge. Det är numret på insidan av locket som är det som du kan uppge vid kontakt med oss.
Det svarta kugghjulet snurrar så fort vattnet används. Räkneverket i en mätare visar mätarens ställning i antalet kubikmeter. De små visarna, visar från vänster till höger antalet deciliter, liter, 10 liter, 100 liter och så vidare. När du läser av din mätare ska du bara redovisa antalet kubikmeter.

 

Vattenmätare

Byte av vattenmätaren
För att säkerställa att mätaren registrerar rätt mängd vatten byts den ut med jämna intervaller, för närvarande vart 9:e år.

Vi kontaktar dig när det blir dags att byta vattenmätare.

När man nyss bytt mätare kan det ligga kvar en luftbubbla under glaset, men den försvinner efter ett tag.